Pagina's

woensdag 20 augustus 2014

Heerlijke olijven

Voor je het weet is er alweer een week (of bijna 2) voorbij, zondar dat ik me in bloggerland heb laten zien, of nou ja, horen........
De kinderen zijn weer naar school, wij zijn weer "normaal" aan het werk en alles gaat hier (bijna) weer in het gewonen ritme. Komt ook door het weer natuurlijk, weg zon is weg vakantie gevoel, maar ach, slecht weer zorgt ook voor gezelligheid, we hebben weer zin om lekker met een kopje thee op de bank te zitten en plannen te maken.
In deze tijd (net na de vakantie en zo vlak voor de Herfts) heb ik ook altijd zin om op te ruimen, te ordenene (ook in mijn hoofd, hi hi) en te koken.
Vandaag heb ik overheerlijke olijven gemaakt, die ik graag met jullie wil delen.
Wat heb je nodig:
150 ml Water.
150 gram Suiker.
100 ml Frambozen azijn. (hebben ze nu ook bij de Action)
100 ml Witte wijn azijn.
50 gram Honing.
2 eetlepels Gladde mosterd.
450 ml Zonnebloem olie.
150 ml Arachideolie.
100 ml Walnoten olie.
4 Teentjes knoflook.
1 Ui.
1 kg Olijven.

Kook de suiker met het water en laat het daarna afkoelen.
Voeg de frambozen en witte wijn azijn toe.
Voeg daarna de honing en de mosterd toe en roer het even door.
Met behulp van een staafmixer voeg je alle olie toe, druppels gewijs, anders wordt het geen mooi geheel.
Daarna de ui in ringen en de knoflook in 2en snijden en bij de dressing voegen.
De olijven goed afspoelen en wassen met water, zodat de zoute smaak er een beetje af gaat.
Dan de olijven door de dressing doen en het geheel minimaal 5 dagen in de koelkast laten staan.

Ik heb alles in 2 wek potten verdeeld.
Hierdoor is het langer houdbaar.

Deze olijven zijn heerlijk voor een tapas avond, voor bij de borrel, voor bij de barbeque, door de sla of bij een stukje kaas.
Door de zoete smaak vinden kinderen ze ook (meestal) lekker.

Succes en eet smakelijk.






7 opmerkingen:

  1. Hoi Daphne, fijn dat je er weer bent. Heb je een fijne vakantie gehad? Het water loopt me in de mond bij het lezen van je recept. Nog nooit op... "zoete" olijven. Wel zout en gekruid en naturel. Misschien dat ik het eens ga proberen.Bedankt voor het recept, lieve groetjes Miranda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En fijne vakantie gehad, ook wel weer lekker om het gewone leventje op te pakken hè? De rest van je verhaal heb ik dit keer even overgeslagen :) Ik hou nl. niet van olijven...BRRRR!! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Whahahaaaaa, nou dan heb je idd niks aan mijn berichtje van vandaag. ;-)

      Verwijderen
  3. Leuk recept Daph, ik kom ze snel een keer proeven.
    Vandaag KGKD, ik zal je missen want het was toch wel gezellig vorig jaar. Weet je nog dat we die boekjes gemaakt hebben bij de 4 musketiers van de ned. swappers.
    Oké, volgende keer ga je maar weer mee hoor.
    kus mam

    BeantwoordenVerwijderen
  4. mmm dat ziet er best lekker uit.. al heb ik twee weken geleden pas voor het eerst olijven geproefd bij de italiaan. nou weet ik niet meer welke ik het lekkerst vond de groene of de zwarte. denk de groene.
    dus wie weet maak ik jou olijfjes wel eens.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi hoi Daphne,
    wat een overheerlijk recept, ik ben de enige in dit huisje die olijfjes lust, dus
    dat heeft geen zin om er iets mee te maken, maar het klinkt en ziet er geweldig uit, bedankt voor het recept wie weet kan ik er nog eens iemand mee verblijden!
    Liefs en groetjes van Martha

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Daphne, wat een leuk en uitdagend recept. Ik ga het zeker eens proberen. Wekpot en de meeste ingredienten heb ik wel in huis alleen de olijven nog niet :-) maar dat is naatuurlijk snel opgelost. Bedankt voor het delen op je blog.

    groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen